Co byste měli vědět o pěstování microgreens

V poslední době jde doslova o výživový hit. Malé výhonky bylinek a zeleniny totiž obsahují velké množství látek, které našemu tělu jednoznačně prospívají. Ve hře jsou zejména vitamíny C a E, ale také minerály nebo aktivní enzymy, jež jsou nezbytné pro řadu správné fungujících procesů v organismu.

I na pohled působí microgreens opravdu efektně, takže se s nimi setkáváme nejčastěji na nejrůznějších food blozích či přímo v restauracích. Ovšem jejich domácí pěstování není těžké a my vám dnes poradíme, co všechno je k tomu třeba.

Nepotřebují prostor, a leckdy ani světlo

Ze všeho nejdříve si opatřete semena ke klíčení. Vyhněte se běžné produkci, často ošetřené nejrůznějšími chemickými prostředky proti plísni či hnilobě. Trh je naštěstí v tomto ohledu poměrně bohatý. Další nezbytnou pomůckou je miska na klíčení – a pak už se musíte obrnit jen trpělivostí.

Klíčení semínek totiž zkrátka nějakou dobu trvá. Ne všechna budou reagovat na vaši snahu tak rychle, jako pověstná řeřicha. Pokud s klíčením teprve začínáte, vystačíte si s čímkoliv, co najdete doma. Máte plastovou misku od polárkového dortu nebo od masa? Výborně. Udělejte do ní zespod drobné dírky. Naplňte ji běžným zahradnickým substrátem, ovšem předem propařeným v troubě nebo mikrovlnce. Jestliže se vám s touto nepříliš voňavou záležitostí nechce zabývat, vsaďte na speciální substráty např. z growshopů.

Stačí jen vysít a čekat

Na substrát potom vysejte semena klíčků, jemně je zalijte a pokud možno přikryjte jinou plastovou miskou. Tím docílíte ideálního mikroklimatu. První týden mohou pobývat ve tmě, teprve poté začnou vyžadovat světlo. Zalévejte je rozprašovačem, abyste jemné klíčky nepoškodili.

A jakmile budou dostatečně velké, jednoduše je skliďte a použijte do svých oblíbených receptů. Chcete zajímavé tipy? Spoustu inspirace od specialistů můžete načerpat na stránkách semena.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..