Grilování – dochází vám inspirace? Vsaďte na zeleninu

RitaE / Pixabay

Letní období je u nás neodmyslitelně spjato s grilováním. Češi tento způsob přípravy pokrmů přímo milují – kombinace čerstvého vzduchu, milých lidí a dobrého jídla se nám zkrátka nikdy neomrzí. Nejčastěji si pochutnáváme na pořádném hovězím steaku, žebírkách nebo klobásách, ugrilovat se však dá i zelenina, která je opravdovou lahůdkou. Zamilují si ji nejen vegani a vegetariáni, ale i zarytí masožravci či příznivci odlehčené stravy.

Zeleninové špízy

K přípravě pochoutek na špejli budete potřebovat zeleninu podle vaší chuti. Mohou to být papriky, rajčaty, cukety, lilky, ředkvičky, chybět by nikdy neměla cibule. Pak nachystejte marinádu – smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, přidejte bylinky a koření podle vaší chuti. Hoďte je na pět minut na gril a poté servírujte třeba s jogurtovým dipem.

Plněná zelenina

Plněná zelenina může posloužit jako příloha nebo hlavní jídlo. Vyzkoušejte třeba plněnou papriku, cuketu, lilek či rajčata. Jakou nádivku připravíte, záleží čistě na vás, jestli se vydáte cestou „co dům dal“ nebo vsadíte na nějaký osvědčený recept. Skvěle bude zelenina chutnat s mletým masem, ale i s tvarohem či sýrem typu mozarella nebo niva. Servírovat je můžete teplé i studené.

Marinády, dipy, omáčky, dresinky

Pro grilovanou zeleninu se hodí nejrůznější marinády, do nichž můžete zeleninu naložit před grilováním nebo jimi potírat plátky přímo na grilu. Skvěle vyzní s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, balsamikovým octem nebo medem. Vyzkoušejte třeba středomořskou s bylinkami, nebo pikantní s chilli. Zeleninu můžete opéct jen tak na sucho, bez marinování, a až pak ji ochutit podle vaší libosti. Cukety, lilky, papriky, rajčata, kedlubny, fazolové lusky, hitem se pak stala kukuřice či chřest.

Abyste si opravdu pochutnali, pak potřebujete nejen čerstvé suroviny, ale také šikovného pomocníka – kvalitní gril. Dobrou službu vám prokáže stolní gril se skleněným víkem EG-1300 od společnosti Orava. Kromě zeleniny v něm připravíte i různé druhy masa, ryb či sendvičů. Díky otevíracímu krytu z temperovaného skla umožňuje kromě běžného grilování na otevřeném grilu i částečné dušení. Dvojitá grilovací deska s nepřilnavou vrstvou zajistí, že se vám nic nepřipeče. Nastavit si navíc můžete výkon i typ propečení, takže zelenina zůstane úžasně křehká a steaky lahodně šťavnaté. Výsledek tak vždycky bude perfektní a z vás se stane doslova mistr grilování!


Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.