Espresso versus french press – v čem jsou rozdíly?

Free-Photos / Pixabay

Vášnivá a temperamentní Itálie je kolébkou toho nejlahodnějšího horkého nápoje s hořkou chutí. Najdeme mnoho pomocníků, kteří nám dopomohou k dokonalé chuti espressa. Jak se připravuje espresso a co je třeba dodržet, abyste mohli uchopit drobounký šálek do dvou prstů, přivřít oči a přivonět? A jak vám může pomoci s přípravou domácí kávy french press?

Drobounké a lahodné espresso

Malinký šálek s objemem 30 mililitrů a v něm nádherně krémový nápoj s hustou pěnou. Tak vypadá správně připravené espresso. Světle hnědá crema na hladině odolává vaší lžičce a rychle se znovu uzavírá. Chvíli počkejte a přivoňte si. Je to úchvatná vůně směsi pražených ořechů. Připomíná mandle, marcipán a trošku i vůni medu. A teď opatrně smočte rty. Je to plná hořká chuť a vy se rázem ocitáte v ráji všech milovníků kávy. Právě teď víte, že si tak skvělý nápoj budete chtít vychutnat znovu a znovu. Abyste podobné chuti mohli dosáhnout doma, musíte se nejprve vybavit správným modelem kávovaru a zjistit, jak si umlít kávu na espresso. Teprve poté se můžete pustit do přípravy kávy. To nejlahodnější espresso si vychutnáte až poté, co dodržíte několik striktních pravidel.

Trocha šikovnosti a kuchařské alchymie

Doma se neobejdete bez mlýnku na kávu. Na espresso je nejlepší káva arabika, ale vždy záleží na tom, jak je upražená a namletá. Propracovanější model mlýnku na kávu vám dokáže i odměřit velikost porce. Na espresso to má být 7 gramů kávy. Káva musí být namletá jemně, správná hrubost odpovídá texturou polohrubé mouce. Espresso musíte připravovat až ve chvíli, kdy máte vše důkladně předehřáté. Tedy nejen šálek, ale i páku kávovaru.

Není třeba připomínat, že nový šálek musíte vařit vždy v dokonale čistém kávovaru, páku pravidelně čistěte štětečkem. S čerstvě namletou kávou spěchejte k nahřátému kávovaru. Ten musí vodu protlačit upěchovanou směsí pod tlakem 9 barů. Teplota vody by se měla pohybovat okolo devadesáti stupňů. Na šálek kávy nebudete čekat dlouho. Doba extrakce nesmí překročit půl minuty. Nezapomeňte, že espresso je dokonalým chuťovým zážitkem a nepatří do něj ani mléko ani cukr.

Stručný návod na espresso:

  • jemně namletá dávka 7 g čerstvé kávy,
  • čistý a rozehřátý kávovar,
  • důkladné upěchování silou 20 kg,
  • voda s teplotou 90 stupňů a tlak 9 barů,
  • 25 vteřin na louhování.

Výborná káva za malý peníz

Objevte french press a zjistíte, že je možné dopřát si lahodný šálek kávy i s mnohem menší investicí. Neobejdete se však bez mlýnku na kávu a kvalitní směsi. Káva zůstává v konvičce delší čas a krásně se louhuje. Má krémovou a plnou chuť. Jakmile stlačíte píst, naléváte si do šálku jen filtrovanou kávu.

French press je třeba před přípravou kávy nahřát a vsypat kávu namletou na hrubost pro french press. Ta texturou připomíná krystalový cukr. S french pressem si nejlépe rozumí jednodruhové kávy. Zalívejte vodou s teplotou 93 stupňů, to znamená, že po uvaření chvíli počkáte. Kávu promíchejte a nádobu uzavřete filtrem. Píst stlačujte velmi pomalu a až po třech nebo čtyřech minutách. Hotovou kávu ihned servírujte.

Dokonalost chuti je třeba chvíli ladit, rozhoduje kvalita vody, typ kávy, hrubost mletí i délka louhování. K prvotřídnímu výsledku je třeba se chvíli propracovávat. Jedinou vadou na kráse kávy z french pressu je nedokonalost filtrace. Filtr vždy trochu zrnek propustí i do šálku. I tak ale stojí za to, dát mu šanci vás okouzlit skvělou chutí kávy za malý peníz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..